Att kunna träna inomhus på trainer, rulle eller spinningcykel är en viktig del av träningen om man vill komma till nästa säsong i hyfsad form.
Jag har under de tre senaste höst/vinter säsongerna kört på en Energetics spinningcykel och går du i köptankar kan detta vara värt att läsa.
Jag inhandlade denna modell från Intersport för ca tre år sedan för ungefär 6000 kronor. Den var inte den billigaste men långt ifrån den dyraste.
Målsgruppen för cykeln är nog privatpersoner för enkel till medelhård träning hemma och inte för elitsatsande (inte jag) cyklister.
Cykel kommer i en låda och kräver viss montering men mekar man lite cykel annars är det inga problem att få ihop den.
Det ingår vanliga pedaler med clipsremmar så dessa byttes snabbt ut mot SPD pedaler.
Sadeln var också en sak som snabbt byttes ut då den medföljande var av dammodell större, dock hade den modern "flowutskärning".
Att ställa in den enligt de mått man sitter på i vanliga fall är inte helt lätt då hålen för justering är flera centimeter emellan. En annan sak som inte är så bra med justeringen är att passformen inte är perfekt och det glappar en del vid framförallt styret vid spurtintervaller när man bänder i styret.
Styrets form är av "vanlig" spinningcykel modell och hade jag fått välja hade jag helst valt ett racerstyre med tempopinnar, men man kan inte få allt.
Ett alternativ som en del har gjort med testcyklar är att svetsa dit egen styrstam så man kan montera det man vill ha.
"Cykeldatorn"
Datorn som ingår visar kalorier, fart, tid och. Inget av funktionerna är något i alla fall jag använder då tex. farten endast läser farten på hjulet oberoende av motstånd. Tiden har jag på pulsklockan och bättre att använda då den inte stannar ifall man slutar trampa efter exempelvis en spurtintervall med högbelastning.
Kalorieberäkningen känns som en grej för tanterna på gymmet, så den är inte heller intressant. Slutsatsen av detta är att det fungerar bättre med en vanlig sportklocka eller pulsklockan.
Cockpit.
Motstånd
Motståndet skötts genom att vrida en knopp för spänna åt bromsklossarna mot hjulet.Det fungerar faktiskt helt ok och man kan få allt från inget motstånd till så tungt att man inte får runt pedalerna. Det som inte fungerar så bra däremot är gängstången som sitter ihop med knoppen, den förstördes gängorna på efter relativt kort tid då den belastas hårt när man vrider upp motståndet mycket. Detta löste jag med lite "fulmek" med egen gängstång och ett enkel vinkeljärn. Har även med denna lösning fått byta ut stången några gånger under dessa tre år. Tyvärr finns inget sätt att se hur mycket man ökat motståndet, man får försöka hålla koll på hur många varv man vridit. En lösning likt en testcykel där man ser antal kilo man vridit på hade varit trevligt.
Slitage
Efter tre år har den hållit ihop förvånasvärt bra förutom motståndsjusteringen.Motståndsklossarna är långt ifrån utslitna och även grepptapen har hållit sig hel.
Underhållet har sträckt sig till avtorkning av svett ibland samt gängstångsbytet.
Bra:
Relativt underhållsfri.
Stabil konstruktion.
Lågt slitage.
Mindre bra:
Justeringspinnen som gav upp relativt tidigt.
Den i de flestas fall menlösa datorn.
Sittställningsjustering i steg som gör det svårt att hitta rätt sittställning.
Slutsats:
Har man inte allt för höga krav på att kunna kontrollera sin träning till 100 % och kan leva med en inte helt perfekt sittställning fungerar denna maskin bra.
Priset är helt ok, men lägger man till några tusen kan man köpa en hyfsad testcykel itsället vilket enligt mig är en bättre idé.
Jag är faktiskt hyfsat nöjd med den trots alla inbyggda fel och ser fram emot många timmar på den i vinter igen. Tyvärr kan man inte få allt för 6000.-.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar